
بیماری های ایجاد شده توسط چاقی

چاقی چیست
بیشتر از یک سوم مردم کشور مان چاق هستند. یعنی وزن انها حداقل ۲۰درصد بیشتر از وزن ایده آل برای قدشان است. به عبارت دیگر BMIانها بیشتر از ۳۰می باشد. چاقی باعث یک سری بیماری هایی می شود که با درمان چاقی می توان انها را درمان یا کنترل کرد، و یا حداقل از پیشرفت انها جلوگیری نمود .

مشکلات تنفسی
چاقی باعث می شود که ریه شما نتواند به اندازه کافی باز شود و هوا را وارد خود کند .همچنین عضلات تنفسی افراد چاق توانایی لازم را برای باز کردن ریه ندارند ،چون وزن بیشتری را باید جابجا کنند .ازطرفی التهاب ناشی از چاقی پهلو ها مانع کارایی کامل عضلات تنفسی می شود، لذا افراد چاق زودتر از بقیه دچار خستگی و کمبود نفس می شوند .البته چاقی باعث تشدید اسم و برنشیت ریوی نیز می شود.

چربی کبد
یکی از مشکلات بسیار شایع و بسیار جدی در افراد چاق ایجاد چربی کبد است،که بمرور زمان باعث خرابی کبد یا به اصطلاح سیروز کبدی می شود. امروزه این بیماری به یکی از شایعترین علل پیوند کبد تبدیل شده است،گرچه براحتی با کاهش وزن ، رژیم غذایی و ورزش های مداوم قابل پیشگیری و حتی درمان است.

ساییدگی مفاصل
اضافه وزن باعث فشار زیادی بر روی مفاصل و غضروف های ان می شود ،و باعث تخریب غضروف های مفاصل مهم بدن مانند زانو ،کمر و گردن می شود .بدین ترتیب فرد دچار درد مفاصل و کاهش توانایی حرکتی در انها می شود. در حالی که تنها با کاهش ۵الی۱۰دزصد از وزن می توان به مقدار زیادی این فشار را کم کرد.

افزایش کلسترول
علاوه بر علل ژنتیکی ،نوع غذایی که مصرف می کنیم و مقدار ورزشی که می کنیم هم در تنظیم فشار خون ما موثر است .مصرف غذاهای ناسالم باعث افزایش چربی تری گلیسرید و کلسترول بد یا همانLDL می شود .در عوض غذاهای حاوی فیبر های محلول در اب مانند بامیه ،بادمجان ،انگور ،سیب ،توت فرنگی و دانه های کامل گیاهی باعث کاهش کلسترول می شوند. همچنین با پر کردن حجم معده ،میل به غذا را هم کمتر می کنند.

سنگ های صفراوی
یکی از شایعترین مدل های سنگ صفراوی نوع کلسترولی ان است که بعلت بالا بودن چربی کلسترول در خون این افراد است .چاقی از مهمترین علل ایجاد کننده این سنگ ها می باشد .از علل دیگر ان استفاده از قرص های ضد بارداری یا هورممونی ویا باردار شدن است.

دیابت نوع دو
از هر ده نقر مبتلا به بیماری دیابت نوع دو هشت نفر چاق هستند .در این بیماری چربی موجود در پهلو ها و شکم باعث می شود که سلولهای بدن نتوانند از انسولین ساخته شده در لوزالمعده برای جذب گلوکز استفاده کنند .لذا قند گلوکز در خون بالا می رود اما سلول ها انرژی ندارند. بنابراین اندام هایی مانند چشم، کلیه ،کبد، قلب و عروق خونی دچار مشکلاتی می شوند.

نقرس
وقتی اوره خون شما بالا می رود ،اوره بصورت کریستالهای سوزنی شکلی در مفاصلی مانند زانو، مچ پا و علی الخصوص شست پا رسوب می کند ،که باعث التهاب این مفاصل شده و درد بسیارشدیدی نیز ایجاد می کند که به ان نقرس می گویند .اضافه وزن و بخصوص چربی دور کمر بشدت با این افزایش اوره در ارتباط است.

فشار خون بالا
اضافه وزن باعث می شود که قلب شما با فشار بیشتری خون را به حرکت در اورد تا به تمام سلولهای بدن خون رسانی انجام شود.این فشار باعث اسیب به دیواره رگ های خونی می شوند و عوارض فشار خون بالا را ایجاد می کند .عوارضی مانند ،سکته های مغزی و بیماری های قلبی عروقی .

تنگی عروق
چاقی و مشکلات ناشی از ان مانند کلسترول بالا، فشار خون بالا، دیابت و التهاب ناشی از چاقی ،باعث می شوند که دیواره عروق خونی دچار گرفتگی و تنگی شوند . هر چند در اوایل بیماری علایم خاصی ندارند،اما در دراز مدت باعث سکته های مغزی و قلبی عروقی ویا نارسائی کلیه می شوند.

نارسائی کلیه
وظیفه کلیه تصفیه خون و کنترل فشار خون می باشد. زمانی که بعلت چاقی ،چربی های زیادی در کلیه رسوب کند ویا رگهای کلیه به علت رسوبات در گیر شده باشند، کلیه نمی تواند کار های قبلی را بدرستی انجام دهد .این امر باعث زیاد شدن سموم در بدن وافزایش فشار خون می شود که گاه نیاز به دیالیز و یا پیوند کلیه نیز می باشد.

اپنه در خواب
زمانی که چربی در بافت گلو زیاد می شود، باعث می شود که در موقع خواب راه های هوایی ریه بسته شوند .این امر باعث ایجاد خرخر کردن و در مواردی هم قطع تنفس برای لحظاتی می شود که به ان اپنه تنفسی می گویند. اگر این مشکل ادامه دار شود باعث می شود که شما خواب راحتی نداشته باشید ،و فردای ان شب خسته بی حوصله شوید .حتی در مواردی باعث مشکلات قلبی نیز می شود.

مشکلات حین بارداری
زنان چاقی که باردار می شوند احتمال ابتلا به دیابت حاملگی و بیماری پره اکلمسی یا فشار خون حاملگی را دارند. این بیماری برای مادر و جنین بسیار خطرناک است ،و در خیلی از مواقع پزشکان مجبور میشوند که قبل از موعد حاملگی را با سزارین به اتمام برسانند .لذا قبل از تصمیم به باردار شدن بهتر است که خانم های چاق با پزشک خود مشورت نمایند.

سرطان
با افزایش سن، افزایش وزن هم ایجاد می شود و با مکانیسمی که هنوز کاملا روشن نیست، بعضی سلول ها سرطانی می شوند مانند سرطان کلیه، روده، رحم و پستان .احتمال می دهند که سلولهای چربی باعث ترشح هورمونهایی می شوند که مسیر رشد سلول ها را به سمت سرطانی شدن هدایت می کنند.